Villa Mulino

Bekijk het fotoalbum

Villa Mulino

De Villa Mulino vormt het resultaat van een lang gekoesterd idee van directeur Wim Groenendijk van Villabouw Mattone.

Hij liep al heel lang rond met plannen om het oerhollandse, functionele ontwerp van een molen te combineren met innovatieve technieken, zodat er een duurzaam, energieneutraal gebouw zou ontstaan. Een gebouw dat bijvoorbeeld plaats zou kunnen bieden aan een combinatie van wonen en werken. En het begin mag er zijn...de Villa Mulino verkeert op dit moment in de ontwikkelingsfase.

Diverse proffesionele partijen zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Villa Mulino.Zo heeft bijvoorbeeld het molenaarsgilde haar deskundigheid vol enthousiasme ingebracht en heeft zij meegedacht over het ontwerp. Het uiterlijk van de stellingmolen mag dan oerhollands zijn, maar de windturbinetechniek - die toegepast gaat worden in de Villa Mulino om elektriciteit op te wekken - is state-of-the-art. Op die manier ontstaat er een duurzaam gebouw dat helemaal voorbereid is op een energiezuinige toekomst.

Horecabestemming
De Villa Mulino biedt volop plaats aan een combinatie van wonen en werken, maar is ook uitermate geschikt voor een horecabestemming. Dankzij het opvallende uiterlijk is de Villa Mulino in elk geval een blikvanger van de eerste orde.
Energie neutraal bouwwerk:

- Opwekken van stroom d.m.v. een windturbine techniek die aangedreven wordt door de wieken van de molen.
- Stroom opwekken voor eigen gebruik en een leverende dienst aan het stroomnet. Daarbij kan er een toekomst visie zijn om een leverende dienst te worden als het gaat om het elektrisch auto rijden. Het zogenaamde ‘tanken’ van stroom voor deze auto is een dienst die dan, voor eigen gebruik of tegen vergoeding aan derden, geleverd kan gaan worden.
- Grote vraag blijft: accepteren de energieleveranciers de teruggave van energie? Of komt er wetgeving vanuit de overheid dat energiebedrijven verplicht worden om duurzaam opgewekte stroom tegen de juiste prijs weer in moeten nemen. Technische uitwerking van de windmolen
- Buitenzijde wordt authentiek in alle exterieure details, hoewel sommige onderdelen van de molen geen functie meer hebben blijven deze omwille van de uitstraling onderdeel uitmaken van het geheel.
- Gebruik van duurzame materialen.
- Onderbouw volume is vrij indeelbaar en het bouwvolume kan vergroot of verkleind worden. (multifunctioneel).
- Eenvoudige bouwconstructie (hoofd draagconstructie van staal en beton).
- Molen is ‘zelfdenkend’ in aansturing van het windturbine systeem in combinatie met het ‘kruien’ van de kapconstructie. Wordt aangestuurd door een domotica systeem. Zodra de windrichting veranderd (wordt gemeten met een elektronische
windwijzer) ontgrendelen de remmen van de kap en treden de zwenkmotoren in werking die de wieken weer in de juiste stand draaien. Energie neutraal bouwwerk: EPC 0,0
- Molen voorziet zichzelf en een deel van haar omgeving van stroom.
- Verwarming van de molen d.m.v. warmtepompsysteem (aardwarmte). Dit werkt op een gesloten koude en warmte bron met een warmtewisselaar. Het systeem werkt op basis van lage temperatuur verwarming.
- Hoge isolatiewaarde van de gevels en dakcon (rc = 5,0 m2 k/w).