En toen was er een kavel...
Je hebt een kavel in bezit of onder optie. En nu? Waar moet je aan denken? En wat is de volgende stap? Dat leggen we je hieronder stapsgewijs uit.
Wie een kavel in bezit krijgt, bevindt zich aan het begin van een nieuw avontuur. Er komt veel op je af en er moeten knopen worden doorgehakt. Hoe begin je en waar moet je allemaal over nadenken? Wij helpen je graag op weg!
Ben je nog op zoek naar een kavel?
Klik dan hier voor beschikbare kavels in Zuid-Holland.
1. Hoe kom je in contact met een bouwer?
Misschien weet je al met welke bouwer je een huis wilt bouwen en heb je al veel voorwerk gedaan. Maar misschien ook niet en heb je nog geen voorkeur. Het beste is om diverse partijen te benaderen en een persoonlijke afspraak te maken. Zo krijg je een gevoel bij het bedrijf, de mensen die er werken en of er een klik is. Bij Mattone kom je in de oriënterende fase in contact met Leo de Vos. Hij is het aanspreekpunt voor nieuwe opdrachtgevers en gaat met je in gesprek over de wensen en eisen, uiteraard geheel vrijblijvend. Ook wanneer je nog niet precies weet wat je wilt, word je een stuk wijzer van zo’n gesprek.
2. Ik heb weinig tijd om bij diverse partijen te gaan praten, hoe weet ik welke partij bij mij past en me ontzorgd?
Dat is een gevoelskwestie en begint al bij het eerste contact. Is het telefoongesprek vriendelijk, wordt er doorgevraagd? Wat voor reactie krijg je op een e-mail, word je teruggebeld wanneer iemand in gesprek was? Dit soort kleine dingen geven je vaak al een gevoel bij een bouwer. Toch is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt voor een project zoals een eigen huis bouwen. Van zowel opdrachtgever als bouwer wordt tijd en aandacht gevraagd om het tot een geslaagd project te maken.
3. Wat kan je voorbereiden voor een eerste gesprek?
Het is handig om het kavelpaspoort of een kaveltekening mee te nemen naar de afspraak, het bouwbudget in grote lijnen te weten en een korte samenvatting van de belangrijkste woonwensen op papier te hebben. Bijvoorbeeld of je graag een kantoor aan huis of een grote leefkeuken wilt en hoe die dan het liefst gesitueerd moet zijn, dus aan de tuinkant of gevelkant. Verder hoef je je nog niet te verdiepen in moodboards of technische zaken.
Benieuwd naar je mogelijkheden?
4. Wat gebeurt er na een eerste gesprek?
Bij Mattone wordt er dan een vervolgafspraak ingepland. Ook die is vrijblijvend en er is dan vaak een ontwerper bij aanwezig. Er wordt dieper ingegaan op de woonwensen, details, uitstraling van de woning en de woonoppervlakte. Hierbij is het handig als je wel een moodboard paraat hebt, maar het is geen noodzaak. Vaak wordt dit gesprek gecombineerd met een bezoek aan de bouwkavel, zodat de bezonning van de woning bekeken kan worden en er een indruk is van de omgeving en mogelijkheden. Mattone verdiept zich graag in een kavel om een goede eerste indruk te krijgen van een mogelijk project.
5. En wat volgt er na een vervolgafspraak?
De volgende stap is dat er een ontwerpopdracht getekend wordt. Deze ontwerpopdracht staat los van de definitieve bouwopdracht, maar er rust wel auteursrecht op het ontwerp. Je kunt er dus niet zomaar mee langs andere bouwers gaan om te ‘shoppen’. Mattone maakt bijna nooit mee dat geïnteresseerden vertrekken naar een andere partij, omdat er tegen de tijd van het tekenen van de ontwerpopdracht sprake is van goed wederzijds vertrouwen. In de ontwerp- opdracht komen alle details aan bod en wordt het ontwerp volledig uitgewerkt, inclusief een complete kostenraming zodat je ook financieel weet waar je aan toe bent. Dit is een proces waarin er nauw contact is tussen bouwer en opdrachtgever. De woonwensen worden vertaald in het ontwerp en ook het uitzoeken van welke vergunningen er nodig zijn, zit hierbij inbegrepen. Er wordt veel geschakeld en aangepast, zodat er aan het einde van deze periode alleen nog op een groene knop gedrukt hoeft te worden. Dat is het tekenen van de aannemingsovereenkomst.
'Van de eerste paal tot het hoogste punt: we maken er een feestje van!'
6. Hoe vergelijk je prijzen van bouwers?
Wanneer je een villa op maat laat bouwen, kunnen de kosten in eerste instantie minder simpel berekend worden dan wanneer je kiest voor catalogusbouw. Bij catalogusbouw kies je uit vaste modules met een bijbehorende prijs. Dit alles bij elkaar opgeteld bepaald uiteindelijk de totale kosten, maar meestal is de prijs die op internet getoond wordt niet de prijs die je uiteindelijk zal betalen. Prijzen van een cataloguswoning kunnen namelijk veranderen door materiaalkeuze, meer- of minderwerk en andere wensen die gedurende het traject aan bod komen. Bij Mattone werkt het andersom. Eerst gaan we stevige gesprekken aan om te kijken wat de wensen, eisen en het beschikbare budget zijn. Dan gaan we passen en meten om te kijken welke van die wensen en eisen mogelijk zijn binnen het budget. Daarna volgt een prijsopgave op basis van al vrij gedetailleerde woonwensen en tijdens de uitwerking van het schetsontwerp worden de details bepaald, die dus al zijn meegenomen in de prijsopgave. Zo weet je dankzij het intensieve voortraject precies waar je aan toe bent, in plaats van dat er wordt uitgegaan van een basisontwerp dat steeds uitgebreider, en dus kostbaarder, wordt. Wanneer je echt een uniek eigen huis wilt laten bouwen is het vergelijken van prijzen bij diverse exclusieve villabouwers dus best moeilijk.
7. Hoe gaat het verder nadat de aannemingsovereenkomst getekend is?
Dan wordt het ontwerp in 3D uitgewerkt en worden de vergunningen aangevraagd. Ook gaat de reis verder met keuzes maken op het gebied van details, zoals bijvoorbeeld het type kozijnen, trappen of deurklinken, evenals het integreren van duurzame installatietechniek of het design van de inbouwspots. Bij Mattone is er begeleiding van A tot Z en krijg je advies vanuit ervaring. In deze periode wordt er ook een startweek of startmaand overeengekomen waarin de eerste paal geslagen zal worden. Het symbool voor de start van een nieuw avontuur en een letterlijke mijlpaal!