De ontwerpers van Mattone

Alles onder één dak: de ontwerpers van Mattone

Wanneer je een huis gaat bouwen, klop je vaak aan bij een architect of ontwerper. Bij Mattone hebben we die zelf in huis, wat resulteert in persoonlijke betrokkenheid bij elk project. Maar wie zijn zij en hoe gaan ze te werk?

Architecten Mattone

Wie: Kees Spek (37) Werkervaring: 18 jaar Bij Mattone: ± 5 jaar
Houdt van: klussen, tuinieren, de natuur en klassieke muziek. Gaat graag: op pad met het gezin om te wandelen en te ontdekken.

Wie: Olaf Slob (26) Werkervaring: 9 jaar Bij Mattone: ± 2 jaar
Houdt van: reizen, borrelen, voetbal, films kijken. Gaat graag: op citytrip naar het buitenland om mooie gebouwen te bekijken.

Hoe zijn jullie bij Mattone terecht gekomen?

Kees: “Ik werkte eerder bij een architectenburo, maar daar voerde iemand anders de gesprekken met de opdrachtgever. Ik kreeg de input dus nooit uit eerste hand. Dat resulteerde uiteindelijk in weinig voldoening, want je bent altijd op de achtergrond aan het werk. Nou ben ik op zich wel iemand die houdt van op de achtergrond zijn, maar er is geen emotie mee gemoeid wanneer je op die wijze een huis voor iemand ontwerpt. Wij deden ook weleens projecten met Mattone en zo leerde ik dit bedrijf kennen dat anders en persoonlijker te werk ging.”

Olaf: “Ik ken Kees vanuit mijn functie op de ontwerpafdeling binnen het vorige architectenburo en toen hij bij Mattone aan de slag ging, merkte ik dat mij dat ook wel heel erg leuk leek. Toen Kees versterking nodig had, ben ik erbij gekomen. Ondanks dat we allebei onze eigen projecten hebben, inspireren we elkaar. Dat is erg plezierig en het helpt natuurlijk dat we elkaar al goed kenden.”

Hoe ziet een werkdag bij Mattone eruit?

Olaf: “Zeker geen acht uur achter een scherm zitten! Vaak voeren we gesprekken met opdrachtgevers, gaan we samen ideeën bedenken, bezoeken we locaties of kavels en brainstormen we. Tussendoor is er ook tijd voor een potje tafelvoetbal in de kantine.”

Kees: “Maandag is een beetje ons vaste moment geworden om ook met Peter (Groenendijk, directeur, red.) te sparren. Hij vindt het ook leuk om mee te denken over het ontwerp en ideeën uit te wisselen. Olaf en ik hebben een soort ‘geheim’ hok dat we ook wel gekscherend ‘de kraamkamer’ noemen. Het is gewoon een lege ruimte in het pand dat voor toekomstige uitbreiding bedoeld is, maar waar nu nog niks is. Die kale muren en het gebrek aan afleiding zorgt ervoor dat we in optimale concentratie kunnen broeden op nieuwe ideeën.”

Olaf: “Daar gaan we vaak heen als we iets nieuws willen bedenken of juist even vastlopen. De meeste collega’s vinden ons daar ook niet. We zitten dan helemaal in de flow. Laatst kwam er een collega binnen en toen viel die energie opeens helemaal weg. Daarna moesten we er echt weer even inkomen.”

Kees: “In dat soort sessies worden ideeën geboren en achter de computer wordt het uitgewerkt. Dan vertalen we het idee echt naar een ontwerp.”

’’We zijn vanaf het eerste gesprek betrokken bij elk project.’’
Kees Spek

Tegen welke risico’s lopen opdrachtgevers soms aan wanneer ze een externe architect inschakelen?

Kees: “Het gevaar is soms dat een externe architect een prachtig ontwerp maakt, waar de opdrachtgever helemaal verliefd op is, maar wat te hoog gegrepen is. Wanneer de opdrachtgevers dan gaan praten met een bouwbedrijf, blijkt dat dat ontwerp helemaal niet binnen het budget past. Dat is zo jammer en doet vaak pijn, want je bent als opdrachtgever dan al helemaal gewend aan dat mooie ontwerp.”

Olaf: “Hier gaat het anders, omdat we alles zelf bouwen en dus van tevoren door kunnen rekenen. Eerst worden de gesprekken gevoerd over de budgetten en woonwensen, en op basis daarvan gaan wij aan de slag voor het ontwerp. Wij komen dus nooit met een ontwerp dat niet binnen het budget past, omdat we dat vóór het ontwerp al in kaart hebben gebracht en dus precies weten wat alles gaat kosten. Zo voorkom je teleurstellingen bij de opdrachtgever en kan je wel iets moois voor ze ontwerpen dat past binnen het budget.”

Kees: “Een ander risico van werken met een externe architect en externe uitvoerende partij is dat ze verschillende verantwoordelijkheden en belangen hebben en dus naar elkaar kunnen gaan wijzen wanneer er iets niet loopt zoals verwacht. De opdrachtgever is hier altijd het slachtoffer van, want niemand neemt dan zijn verantwoordelijkheid. Dat soort discussies voeren wij juist binnen Mattone en daar merkt de opdrachtgever niets van. Soms gaat het hier intern hard tegen hard, want wij willen natuurlijk het mooiste ontwerp realiseren binnen het budget.”

Olaf: “Soms komt er een opdrachtgever bij ons die eerst bij een externe architect is geweest voor een ontwerp en bij het zien van de tekeningen blijkt dan dat het geen realiseerbaar ontwerp is. Laatst nog, toen kwam er iemand met tekeningen van een andere architect. Er vielen ons gelijk dingen op die niet realiseerbaar waren. Terwijl de opdrachtgever daar helemaal niet van op de hoogte was. Dan vinden wij het onze taak om dit uit te leggen en een alternatief te bieden. Meestal kijken we of we de positieve elementen kunnen behouden en het ontwerp een draai kunnen geven waardoor het uitvoerbaar, functioneel en mooi is.”

Ontwerpfase villabouw

Waarom kiest Mattone ervoor om ook het ontwerpproces in eigen beheer te doen?

Kees: “Zo is er controle over het gehele proces, maak je het budget beheersbaar en de bouwers raken emotioneel betrokken bij elk project vanaf het ontwerpproces. Ook is het de ideale werkwijze om intern kennis te delen.”

Wat zijn de grootste voordelen van alles onder één dak?

Olaf: “We zijn vanaf het eerste of tweede gesprek betrokken bij het project en de opdrachtgevers. We leren de mensen echt kennen en gaan altijd op bezoek bij hen thuis. Dan zien we hoe mensen leven en de ruimtes gebruiken. Soms staan er meubels of bepaalde dingen in huis, die ons opvallen en waar we vragen over stellen, maar waar de opdrachtgever anders nooit over begonnen zou zijn. Dat kan bijvoorbeeld een favoriete stoel of een fijn plekje zijn om te lezen of een erfstuk zoals een grote kast, die ook in een nieuw huis een mooie plek moet krijgen.”

Kees: “We luisteren naar wat de opdrachtgever belangrijk vindt en voeren die gesprekken zelf. Zo is er geen ruis op de lijn en zijn ook wij emotioneel betrokken bij het hele proces. Je bouwt echt een vertrouwensband op en daardoor wordt het ontwerp persoonlijk.”

Olaf: “Een tijd terug waren er opdrachtgevers die omwille van religieuze redenen graag met het voeteneinde naar het Westen wilden slapen. Daar passen we de slaapkamers in het ontwerp dan helemaal op aan. Dat soort details kom je alleen te weten wanneer je echt intensief contact hebt met een opdrachtgever vanaf het begin.”

Kees: “We denken graag mee met de opdrachtgever. Door het nauwe contact vanaf het begin is het een natuurlijk proces waarbij de opdrachtgever zich meestal helemaal kan vinden in het ontwerp. Met sommige opdrachtgevers heb ik maanden na de oplevering nog contact. Dan appen ze bijvoorbeeld foto’s van nieuwe dingen, zoals het interieur. Dat zowel het ontwerp als het uiteindelijke huis in de praktijk bij hen past, zorgt voor veel voldoening in onze job.” •

’’We bezoeken opdracht- gevers thuis om hun huidige ruimtes en gebruik ervan te ervaren.’’
Olaf Slob

Tips van Kees en Olaf wanneer je toch een externe architect wilt inschakelen:

  • Is er een klik? Luistert de architect naar jouw wensen? Wordt het jouw huis of het huis van de architect?

  • Als er een budget voor de bouwkosten is, zorg er dan voor dat de architect verantwoordelijk is om een ontwerp te maken dat past bij het budget.

  • Is de architect onafhankelijk en zijn er geen partijen via de achterdeur betrokken die invloed kunnen hebben op het ontwerp, de prijs of de uitvoering?

  • Heeft de architect voldoende bouwkundige kennis in huis? Kan hij of zij een mooi ontwerp maken, maar is de architect ook gespecialiseerd in de uitwerking hiervan en detaillering?

Meer verhalen en interviews lezen?