Wat kost een villa bouwen?

Wat kost het bouwen van een villa?

Blog

Bij het overwegen van het bouwen van je eigen villa is het natuurlijk heerlijk om weg te dromen bij het comfort wat je voor ogen heeft. En je krijgt ongetwijfeld energie bij het verzamelen van referentiebeelden op je persoonlijke moodboard.

Tegelijkertijd wil je natuurlijk ook de kosten beheersen. Dromen is prachtig, maar het mag niet eindigen in een nachtmerrie. Daarom is het goed om naast je wensen een reëel budget voor de bouwkosten te bepalen en te ontdekken waar je allemaal aan moet denken.

Wat zijn de bouwkosten van een villa?

Wat zijn bouwkosten?

Onder bouwkosten worden de kosten verstaan die nodig zijn voor het bouwen zelf. Het is goed dat je je realiseert dat dit niet de enige kosten zijn, naast de kosten voor het kavel.

De ontwerpkosten, leges, afbouwkosten voor bijvoorbeeld de keuken, vloer- en wandafwerking zijn ook kosten die je apart in je budget moet opnemen. Net zo goed als de aanleg en bestrating van de tuin.

Villa bouwen kosten

Reële bouwkosten

Dit bestaat uit de som van alle facturen aan het einde van de bouw. Het is niet vanzelfsprekend dat dit alleen de kosten zijn voor de bouw die je met een bouwbedrijf overeenkomt. Dat zijn ook mogelijk onvoorziene kosten, of het meerwerk wat tijdens de bouw is uitgevoerd.

Het is voor jou lastig om te zien of de prijs die je vooraf aangeboden krijgt compleet is. Zijn alle benodigde werkzaamheden in de prijs inbegrepen? Sluit de overeenkomst daadwerkelijk aan op wat je verwacht bij de oplevering? Want onvoorziene kosten of meerwerk wil je voorkomen.

Vraag daarom een heldere en begrijpelijke omschrijving van alle werkzaamheden die het bouwbedrijf aanbiedt. Zo zorg je er voor dat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Bouwmeesters van villa's die doen verwonderen

Catalogus oplossingen

Je zult bij je vooronderzoek wellicht opmerken dat de prijzen voor het bouwen van een villa sterk variëren. Dat komt doordat ‘villabouw’ een breed begrip is.

Zo zijn er mogelijkheden met cataloguswoningen. Verschillende villabouwers bieden dit soort woningen aan. De keuzemogelijkheden voor deze vrijstaande woningen zijn beperkt, omdat het ontwerp al grotendeels is voorbereid. Hierdoor ontstaat wel een goede en kostenefficiënte villa, waarvan de basisprijzen vaak op voorhand al inzichtelijk zijn.

Hoewel er behoorlijk veel keuzes mogelijk zijn bij deze standaardvilla’s, mis je de vrijheid van maatwerk. Qua optielijst kun je dit type villa vergelijken met een auto. Wanneer je al je wensen en opties aan het basisontwerp van de villa toevoegt, komt het totaal vaak een eind boven de basisprijs uit.

Check ook even onze blog over de verschillende voor- en nadelen van het bouwen van een villa.

Vanafprijs op maat gebouwde villa

Naast de catalogus villa’s kun je ook kiezen voor een villa op maat. Ontworpen door een architect die jouw wensen vertaald. Eerlijk is eerlijk, het kostenplaatje verschilt wellicht wat van een cataloguswoning, maar je krijgt er ook zichtbaar meer voor terug. Maar belangrijk om in het oog te houden is dat er bij dit type villa geen optielijst meer is die de prijs nog beïnvloed.

Volume en hoofdvorm zijn de eerste parameters. Over het algemeen start een dergelijk proces met een prijsrange per kuub. De bandbreedte begint doorgaans bij €700,- / m3 inclusief BTW.

Moderne villa

Grenzeloze mogelijkheden

Bij het bouwen van een luxe villa nemen de prijzen verder toe. Dat komt voornamelijk door de ontwerpvrijheid die gegeven wordt (minder voor de hand liggende vormen of bouwmethodes) en door de toepassing van exclusieve materialen.

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat over ontwerpen en het toepassen van exclusieve materialen. Het is daarmee lastig om aan te geven wat het ‘plafond’ is van prijzen per kuub van exclusieve villabouw.

Toch benieuwd? Neem dan gerust eens contact met ons op, zodat een van onze experts je op dit vlak verder kan informeren.

Indicatieve prijzen luxe villabouw

Je wilt iets speciaals als het gaat om je droomhuis, maar tegelijk wil je weten waar je financieel aan toe bent. Onze architecten zijn experts als het aankomt op het ontwerpen én vertalen van jouw droom naar je droomvilla. Het financiële aspect is meestal wat minder vanzelfsprekend.

Door met een bedrijf aan de slag te gaan dat zowel het ontwerp maakt als ook de bouw zelf uitvoert, gaan het ontwerp en budget hand in hand. Natuurlijk is het belangrijk om hier voorafgaand samen een beeld bij te vormen. Bij een villa op maat ga je dan uit van een bandbreedte die met het nemen van de beslissingen in het ontwerptraject steeds kleiner, en dus nauwkeuriger wordt. Een gerenommeerde maatwerk villabouwer heeft de expertise om je hierin te begeleiden.

De prijzen beginnen ongeveer vanaf €700,- per kubieke meter, zoals je eerder in dit stuk hebt kunnen lezen. Om meer ruimte aan je wensen te geven is een budget vanaf €900,- per m3 aan te bevelen. Ongeveer 80% van onze klanten slaagt tussen de €700,- en €900,- per kubieke meter. Uitzonderlijke villa’s kunnen daarentegen zomaar de €1000,- per kuub passeren.

Design villa
’’De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is: 'wat gun ik mezelf de komende decennia?'’’
Uniek ontwerp

Globale inventarisatie

Natuurlijk begin je met het inventariseren van je woonwensen.

 • Welke ruimtes wil je graag?

 • Hoeveel slaapkamers?

 • Eén, twee, of meer badkamers?

 • Zo’n praktische bijkeuken?

 • Of bijvoorbeeld een wasruimte?

 • En hoe groot moet de ruimte dan zijn?

Wanneer je een lijstje maakt ontstaat al een eerste beeld. Probeer in te schatten hoe groot iedere ruimte moet zijn. Dit oppervlak vermenigvuldig je met 1,3. Daarmee zorg je voor ruimte voor techniek, verkeer, constructie en wanden.

Nu heb je een beeld bij het bruto oppervlak. Wanneer je dit vermenigvuldigd met 3,3 heb je een beeld van de bruto inhoud (kuub) van jouw droomwoning, jouw thuis. Met die indicatie kun je de range ontdekken van het budget waar je ongeveer rekening mee moet houden.

Wij geven je alvast wat handvatten met dit voorbeeld:

 • Woonkamer 32 – 40 m2

 • Eetkamer 16 – 20 m2

 • Keuken 12 – 20 m2

 • Bijkeuken 6 – 12 m2

 • Garage 20 – 30 m

 • Installatieruimte 5 m2

 • Toilet 2 m2

 • Hoofdslaapkamer 15 – 25 m2

 • Inloopkast 8 m2

 • Slaapkamer 12 – 18 m2

 • Werkkamer 10 – 15 m2

 • Hoofdbadkamer 10 – 20 m2

 • Badkamer 4 – 10 m2

 • Toilet op verdieping 2 m2

 • Bergruimte 5 – 15 m2

Wat kies je?

Bij de keuze voor catalogusbouw of maatwerk villabouw is er geen goed of fout. Zolang je je maar de vraag blijft stellen: wat wil ik? Wat gun je jezelf de komende decennia? Ga je voor de keuze uit een catalogus, ga je voor maatwerk of laat je je zelfs van ontwerp tot oplevering ontzorgen door één partij.

Wij geloven in de laatste oplossing. De praktijk leert ons ook dat er zo de meest tevreden bewoners ontstaan. Wij kijken ernaar uit om jou ook te inspireren en te begeleiden tot aan het realiseren van je eigen droomvilla. En om uiteraard van het proces van ontwerp tot het realiseren een feestje te maken. 

Neem gerust contact op en kom langs voor een vrijblijvend gesprek!