Hoe lang doe je dit werk al?
“Ik metsel al 32 jaar en heb het bedrijf samen met mijn broer nu 24 jaar. We hebben twee metselaars in dienst en werken bijna elke dag samen. Ik ben ooit begonnen tijdens een stage bij mijn broer die destijds als metselaar werkte bij metselbedrijf Slingerland. Iets met je handen maken vond ik toen al mooi en zo ben ik er ingerold. Op het Crabeth college in Gouda heb ik de opleiding tot primair metselaar en voortgezet metselaar gevolgd. Mijn broer en ik vonden het een goed plan om voor onszelf beginnen. We hebben wat aannemers uit de buurt gebeld en zo kwamen we aan onze eerste klanten. Zowel mijn broer als ik hebben dit vak per toeval ontdekt, want mijn vader werkte op een scheepswerf en mijn moeder was huisvrouw. Ik denk niet dat dit vak een traditie binnen de familie wordt overigens, want mijn zoon houdt zich bezig met ontwerpen binnen de bouw en mijn dochter gaat denk ik ook niet aan de slag in de metselarij.”
Wat zijn jouw favoriete metselwerken?
“Er is weinig dat we niet kunnen, ik kan het eigenlijk niet bedenken. Hanenkammen, bogen, boerenvlechting, stylistix; we doen het allemaal super strak en zeer nauwkeurig. Ik vind het mooi wanneer je door te metselen een constructieve oplossing kan bieden, bijvoorbeeld met de hanenkam. Je creëert een soort wig, die de druk verdeelt en daardoor heb je geen staalwerk nodig. Het is iets van vroeger, maar er is ook nu vaak vraag naar. Het is veel arbeidsintensiever en daardoor ook prijziger dan een normale rollaag. Men vindt het mooi en het is echt ambacht. Hetzelfde geldt voor boerenvlechting en andere ‘ouderwetse’ metselwerken. Je ziet steeds vaker dat oude details door architecten worden gebruikt in nieuwe huizen.”
Wat kenmerkt goed metselwerk?
“Voor mij is dat uitgebalanceerd metselwerk, vlak en goed gedoseerd. Dus alles is gelijkmatig verdeeld en het geheel oogt rustig en glad.”
Wie: Hans Otterspeer (50)
Bedrijf: W&H Otterspeer Metselwerken samen met broer Wim Otterspeer (65)
Waar: Ouderkerk aan den IJssel
Partner van Mattone sinds: 16 jaar
Hoe heb je de fijne kneepjes van het vak geleerd?
“Zoals ik al zei is het niet van vader op zoon gegaan, maar door me erin te verdiepen en het heel vaak te doen, word je er steeds handiger in. Bijvoorbeeld het maken van ronde metselwerken zoals ronde vormen, eivormige metselwerken of ellipsbogen; dat zijn metseltechnieken waarover je in een boek kan lezen, maar door het vaak te doen schaaf je je eigen tech- nieken steeds bij, totdat je er echt een expert in bent. We lopen nergens voor weg en gaan ook mee in nieuwe technieken, zoals dunbed metselwerk en pointer metselwerk, waardoor je niet meer apart hoeft te voegen, maar de mortel eigenlijk ook direct de voeg is.”
Vind je het nog steeds leuk om te doen?
“Zeker. Elke dag sta je op en maak je iets. In de middag kijk je om, zie je resultaat en ga je met een voldaan gevoel naar huis. Het is leuk wanneer je iets moois hebt gemaakt en mensen het daar over hebben, bijvoorbeeld de kerk in Ouderkerk aan den IJssel, die zit vol bijzondere metsel details en daar is mijn hele gezin trots op. Soms rijd ik ergens langs en denk ik ‘hé, dat hebben wij gemaakt’ en dat is toch mooi. Het resultaat is zichtbaar en blijvend. We werken vooral in de regio Zuid-Holland, waar ik ook woon, dus ik kom vaak langs huizen of gebouwen die we gemetseld hebben.”
Wat zie je vaak misgaan bij andere metselbedrijven?
“Het ontbreekt vaak aan kennis en vaardigheid, neem bijvoorbeeld stylistix metselwerk. Dat zijn moderne betonstenen van wel 60 centimeter lang en om die netjes te verwerken, moet je heel vlak metselen. Het wordt nu veel gedaan, maar ik zie vaak dat het niet netjes gebeurd en dat is echt zonde bij een mooi nieuwbouw huis.”
Waardoor laat je je inspireren?
“Door innovatieve metselwerken uit binnen- en buitenland. Dat kan iets nieuws, maar ook iets eeuwenouds zijn. Soms kom je iets tegen en denk je ‘wow, hoe hebben ze dat gedaan?’. Ik wil dat dan graag weten en haal daar ook weer inspiratie uit voor onze lopende projecten.”
Hoe omschrijf je jullie samenwerking met Mattone?
“Voor Mattone werken we aan mooie villa’s die zij bouwen. We werken al 14 jaar samen en zijn echt partners. Ze hebben nog meer metselaars waarmee ze werken, maar wanneer de opdrachtgever hele specifieke wensen heeft op het gebied van metselwerk, dan belt Mattone ons en mogen wij ons erover buigen. Ik adviseer ook vaak op de bouw, zodat het eindresultaat het allermooist wordt.”
Wat vond je een mooi project dat je is bijgebleven?
“In Barendrecht hebben we een mooie woning gemetseld met veel ronde vormen, dat geeft een huis een unieke uitstraling. Ook in Vroondaal hebben we mooie dokterswoningen gemetseld, vol rijke details.”
Hoe zie je de toekomst voor metselaars?
“Dat blijft. Het is echt een ambacht, een gilde. Er komen wel nieuwe technieken, maar metselen blijft maatwerk vol details. Authentiek metselwerk wordt altijd gewaardeerd, zeker door wie zich erin verdiept en oog heeft voor de schoonheid van het bouwen. Wij blijven het voorlopig met plezier doen.”