Wanneer je een huis bouwt, heb je te maken met BENG regelgeving. Bouwkundig modelleur Paul van Duijvenbode legt uit wat dit inhoudt: “BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouwd. Het is een standaard waaraan je je dient te houden en heeft te maken met vier indicatoren. De BENG berekening wordt gedaan door een bouwfysisch adviseur en Mattone begeleidt en regelt het hele traject voor de opdrachtgever.”
Thermische schil
“Bij deze indicator draait het om de buitenkant van de woning en de isolatie ervan. Denk dus aan de dikte van de isolatie, welk type glas er gebruikt wordt, de grootte van de ramen en de ligging hiervan of de dikte van het dakpakket. Ook de positie van de woning ten opzichte van de kavel speelt hierin een rol. Wij bouwen standaard met een hogere luchtdichtheid dan nodig, wat betekent dat hoeken en kieren extra goed geïsoleerd zijn vanuit de bouw. Dat zijn dingen waar je als opdrachtgever soms geen weet van hebt, maar waarin Mattone een adviserende en begeleidende rol speelt, omdat wij hier dagelijks mee te maken hebben.”
Tips van Paul
“Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht voor de bouwer om een energielabel te verstrekken bij oplevering van de woning. Wij zorgen ervoor dat dit allemaal in orde komt, maar wat veel opdrachtgevers misschien niet weten, is dat de verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van dit label bij de opdrachtgever zelf ligt. Een aandachtspunt dus wanneer je een huis laat bouwen.”
“Heb je een kavel in bezit? Check dan bij jouw gemeente of er nog bepaalde subsidies of kortingen gelden wanneer je duurzaam bouwt. Door dit vroeg in het traject te weten, kan hier in de ontwerpfase al rekening mee gehouden worden.”
Hernieuwbare energie
“Dit gaat over hoeveel energie je zelf opwekt en kunt gebruiken. Denk aan het aantal zonnepanelen op basis van je verbruik, maar het kan ook een windmolen zijn, zonnepanelen op een andere locatie of zelfs een waterrad wanneer je aan het water woont. We rekenen een minimum uit op basis van gebruik, maar je kunt als opdrachtgever ook meer willen en dat aangeven. Bijvoorbeeld dat je twee elektrische auto’s wilt opladen bij de woning. Dat nemen we mee in de berekening en dit kan de BENG berekening ten gunste komen.”
Installaties & verbruik
Ga je voor een aardwarmtepomp of een luchtwarmtepomp en de combinatie met zonnepanelen? Wij bedenken aan de hand van de wensen welke installatie het beste bij de woning past en bespreken de voor- en nadelen met de opdrachtgever, evenals het kostenplaatje. Er moet gasloos gebouwd worden en dat is bij wet bepaald, dus daar zitten bepaalde eisen aan vast. Wij hebben daar dagelijks mee te maken, dus wij regelen alles op dit gebied en de opdrachtgever heeft hier verder geen kopzorgen over.”
TO-juli
“TO-Juli (temperatuursoverschrijding) draait om de woning koel houden in de zomer, dus ook hierbij spelen de ligging van de woning en het type installatie een rol. Kies je bijvoorbeeld voor een warmtepomp die ook koelt en liggen grote raampartijen op het zuiden of noorden? Een groen dak is ook een manier om de woning in de zomer koeler te houden.”