Welke gebouwen vinden jullie fascinerend?
Olaf: “Zeker de Burj Khalifa in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Natuurlijk kan je plaatjes bekijken, maar ik zou graag die constructie eens van dichtbij willen bekijken. Ik kan echt genieten van hoe iets in elkaar zit, maar kan ik ook met plezier kijken naar een toiletgebouwtje in Amsterdam dat precies goed in elkaar steekt of een kiosk in Parijs. Het hoeft dus niet altijd iets imposants te zijn. De emotie speelt voor mij ook een grote rol bij architectuur. Ik ben Feyenoordsupporter en de emotie die bij een gebouw als De Kuip hoort, is ongekend. Het is ooit een keer ontworpen voor sportwedstrijden, maar als je bedenkt hoeveel vreugde daar beleeft wordt, dan vind ik het een bijzonder idee dat iemand dit ontworpen heeft en mensen er zoveel plezier aan beleven. Het gaat erom dat het gebouw klopt en dat het vanuit de functie ook handig is.”
Kees: “Het Pantheon in Rome. Van buiten verwacht je weinig, maar zodra je binnenstapt, gebeurt er iets magisch. De schoonheid, het licht, de details; ik was daar echt sprakeloos van. Heel indrukwekkend dat je meteen wordt opgenomen in het gebouw zodra je binnenkomt.
Ben je privé ook altijd aan het ontwerpen?
Olaf: “Best wel. Ik kijk altijd naar ruimtes en bedenk hoe ik er weer een andere draai aan kan geven. Mijn omgeving maakt graag gebruik van mijn advies.”
Kees: “Thuis is het nooit af. Laatst heb ik op de kamer van mijn dochter weer van alles veranderd, zoals een entresol in de kamer van mijn dochter zodat ze een soort cosy corner heeft. Erg leuk om te bedenken, maar van het maken geniet ik ook. Afgelopen zomer heb ik mijn schuur verbouwd tot veranda. Ik zal binnenkort eens bedenken wat het volgende project wordt, haha.”
Welk gebouw vinden jullie een aanrader om te bezoeken in Nederland?
Kees: “Museum Het Schip in Amsterdam. Het is ooit door arbeiders voor arbeiders gebouwd, maar het heeft zoveel bijzondere details en vormen, echt ambacht. Olaf en ik deden een tijdje terug een inspiratietour door Amsterdam en dan hoor je zoveel over gebouwen waar je als argeloze voorbijganger gewoon aan voorbij loopt. Als je goed kijkt is er zoveel om je over te verwonderen.”
Olaf: “Bij Het Schip zijn we op een bankje gaan zitten voor het gebouw om samen te bedenken hoe het nou helemaal in elkaar zit. Steeds zie je weer iets anders, dat gebouw blijft boeien. Ik raad iedereen aan om gewoon even op dat bankje te gaan zitten.”
Welke basisregel pas je altijd toe tijdens het ontwerpen?
Kees: “Ik bedenk altijd de ideale plattegrond en daar omheen ontwerp ik een huis. Het huis moet eigenlijk een mooie, functionele jas zijn waarin je je op je best voelt.”
Olaf: “Ik ontwerp graag vanuit een bepaalde dominantie waarin vormen en/of kleuren zich tot elkaar verhouden. Wat dat moet zijn, hangt af van de gesprekken die je voert met de opdrachtgever. Zo was er iemand die echt een imposante entree wilde, als een soort poort. Toen hebben we bedacht dat het een voordeur van twee verdiepingen hoog moest worden. Dat vergt dan weer een bijzondere constructie, maar dat is wel heel leuk om te kunnen ontwerpen.”
Alle inspiratie gebruiken Kees en Olaf dagelijks tijdens hun creatieve proces. Hieronder lichten we twee voorbeelden van projecten uit die nu in ontwikkeling zijn.
Kees & Olaf over ‘Het ware Noorden’
“Het eerste wat we dachten toen we de kavel bezochten was ‘hier hoort helemaal geen huis’. Het ligt namelijk middenin een natuurgebied. Vanuit die gedachte zijn we gaan denken en hebben we het idee van een tijdelijk paviljoen als vertrekpunt genomen. Iets dat staat of lijkt te zweven en samenvloeit met de natuur. Het dak zweeft, want het raakt nergens de wanden. De plattegrond en indeling is helemaal feng shui, want dat vond de opdrachtgever belangrijk. Zo stroomt de energie op een bepaalde manier door het huis. De vorm van het dak is ontstaan vanuit de gulden snede, de meest harmonieuze verhouding die gevonden is in de natuur. Het huis moest een natuurlijke schoonheid krijgen en daar hebben we de materialen, zoals bijzonder natuursteen, ook op uitgekozen samen met de opdrachtgever. Het ronde dak maakt deze woning natuurlijk echt uniek.”
“De plattegrond en indeling is helemaal feng shui, en de vorm van het dak is ontstaan vanuit de gulden snede.”
...en project ‘La Dolce Vita’
“Deze opdrachtgevers houden van het goede leven, vandaar de naam ‘La Dolce Vita’. Vanuit de gemeente waren er bepaalde regels, maar deze mensen wilden graag een modern, kubistisch huis. Dat zou nooit goedgekeurd worden, dus door moderne elementen te combineren met het dak, dat geïnspireerd is op de prairiestijl van Frank Lloyd Wright, hebben we er toch een modern huis van kunnen maken dat goedgekeurd werd. De functie staat centraal, dus we zijn van binnenuit gaan ontwerpen en de plaats van het huis op de kavel hebben we aangepast, zodat we een kronkelige oprijlaan konden creëren dat weer perfect past bij ‘la dolce vita’.”
“Het creëren van een kronkelige oprijlaan, deed de opdrachtgevers denken aan hun favoriete vakantiebestemming.”