In samenwerking met MVRDV
Het is niet elke dag dat Jacob van Rijs, een van de leidinggevenden van het gerenommeerde Nederlandse architectuur- en stedenbouwbedrijf MVRDV, een opdracht aanneemt voor een eengezinswoning. Voor het bedrijf, in Nederland onder andere bekend als architect van De Markthal, Depot Boijmans van Beuningen en De Effenaar heeft bouwen op kleine schaal zelden financiële zin. "Desondanks," zegt van Rijs, "willen we af en toe een privéwoning maken. Het kan zeer bevredigend zijn en een heel persoonlijk proces." Toen vrienden van de familie van Rijs benaderden om hun droomhuis te creëren, greep hij de kans om op een intieme schaal te werken met beide handen aan, vooral omdat de klanten, Dirk en Litsa Kwantes, een niet-traditioneel huis wensten. Dit enthousiasmeerde van Rijs, gezien de rigoureuze benadering van vorm door het bedrijf. Maar de Kwanteses specificeerden ook een optimale hoeveelheid zonlicht en een sterk gevoel van privacy - een uitdaging in de redelijk compacte woonplaats Schiedam, waar ze al woonden, ondanks de nabijheid van Rotterdam.
De dichte voorstad staat bekend om zijn 18e-eeuwse windmolens en historische huizen en heeft daarom, merkt van Rijs op, veel eigentijdse huizen gebouwd in een nostalgische stijl om aan de eisen van de gemeenschap te voldoen.
De opdrachtgever kende Mattone Bouwmeesters van eerdere open huizen en was onder de indruk van onze projecten. Uiteindelijk hebben we in samenwerking met MRVD een definitief ontwerp gepresenteerd en mochten we het uitvoeren.
Open privacy
'Casa Kwantes is gebaseerd op de wens van de klanten voor afzondering en privacy, terwijl ze streven naar een maximum aan daglicht en open leefruimtes. Vanaf de weg biedt de blote bakstenen muur slechts een gedeeltelijke glimp van het terrein en het gezinsleven via een opening in de gevel van witte bakstenen - een subtiele ingesprongen ingang die leidt naar een aanvankelijk donkere en afgesloten entreehal. In tegenstelling tot dit, opent het achterste gedeelte van het pand zich volledig naar het zuiden met gebogen ramen die de hele kronkelende gevel volgen, omringd door een centrale olijfboom.'
Studie in tegenstellingen
De 480m2 grote privéwoning ontworpen door MVRDV heeft een duidelijke scheiding tussen dag- en nachttijd. Het bevindt zich ten westen van Rotterdam op een hoekperceel van het terrein van een oud ziekenhuis. Bij het betreden van het gebouw via een gebogen inkeping in een verder vlakke en mysterieuze gevel met Celosia baksteen details, worden bezoekers naar de entreehal geleid. Eenmaal binnen gaat het plotseling over in de goed verlichte leefruimtes van het gebogen en vloeiende interieur. Deze doorlopende muur dient ook als toegang tot de garage en de trap. De woonkamer en bibliotheek nemen de rest van de ruimte in beslag, omringd door een bochtige en uitgehouwen binnenplaats die het middelpunt van het huis omlijst, namelijk de boom. De ruggengraat van de woonkamer is een lange ingebouwde kast van hout die alle huishoudelijke functies verbergt, waaronder de kelder, entree, gastentoilet, keukenkasten en voorraadkast. De vloer van binnenuit loopt door naar buiten en verandert de binnenplaats in feite in een verlengstuk van het huis, oftewel een buitenkamer. Er is een kleine kelder voor extra opslag, en daarnaast is er een patio op het zuiden aan de onderkant van de tuin, die een extra geplaveide barbecue-ruimte biedt voor Nederlandse zomerdagen.
Het gebogen glas wikkelt zich voortdurend om de binnenste gevel op beide niveaus en creëert continue uitzichten van de ene ruimte naar de andere. Naast een visuele verbinding creëert een buitenterras ook de mogelijkheid om gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere te lopen zonder onderbreking. De glasreflecties van de centrale boom veranderen voortdurend en kaatsen rond als men door het huis beweegt en hun perspectief verandert", zegt mede-oprichter van MVRDV, Jacob van Rijs.
Verantwoord bouwen
Om een verantwoorde ecologische voetafdruk te behouden, is in het huis discreet een grondgebonden warmtepomp, een warmtewisselsysteem en een dak met zonnepanelen geïnstalleerd. De zonnepanelen compenseren het energieverlies van de glazen gevel van het huis en leveren voldoende energie om het huis volledig op elektriciteit te laten draaien. Casa Kwantes heeft het potentieel om volledig zelfvoorzienend te worden. De leefruimtes absorberen het meeste zonlicht, maar voor de zomermaanden is er zonwering vanwege de iets uitkragende vloeren. Het ontwerpproces van het huis volgde nauwgezet de toewijding van MVRDV om nauw samen te werken met de klanten gedurende het hele proces. Met bijna dagelijkse communicatie komt het eindresultaat zo dicht mogelijk in de buurt van een op maat gemaakt huis.Bij het balanceren van de gemeentelijke vereisten voor een retro architectuurstijl werd het huis een eigentijdse interpretatie van het modernisme uit de jaren 1930, met zijn lange, crèmekleurige, ondiepe bakstenen gevel, glas over de volledige hoogte en de tegenstelling tussen het vlakke en vloeiende, open en gesloten, flexibele en gedefinieerde elementen.
Bron: MVRDV