Binnenkijken bij de familie Snoep

Aan het einde van de straat, met aan weerszijden moderne villa’s in landelijke stijl, staat het huis van de familie Snoep. Een huis dat direct in het oog springt dankzij bijzondere details zoals het metselwerk en ronde ramen. De familie Snoep bouwde hier in 2020 samen met Mattone hun droomhuis…

Blog

De bewoners

Wie: Jaap (36) en Johanna (33) Snoep
Woonplaats: Krimpen aan den IJssel
Beroep: Binnenvaartschippers
Privé: Getrouwd en 3 kinderen (6,4 en 0), hond Rosl
Bouwjaar huis: 2020

Hoe kwam je op het idee om zelf te bouwen?

Jaap: “In 2017 kwam dit project met kavels in de verkoop en ik vond het meteen interessant, maar Johanna dacht dat ik gek geworden was.”

Johanna: ”We woonden aan boord van ons schip en ik was nog niet bezig met een huis, laat staan met een eigen huis bouwen.”

Jaap: “We gingen in die tijd een keer kijken bij een huis in Oud Krimpen. Dat was het niet helemaal en toen bezochten we ook even de plek van deze kavel. Ja, toen was Jo zo verkocht.”

Johanna: “Het was heerlijk rustig, dicht bij de dijk en het water, in een rustige straat, allemaal dingen die me wel aanspraken. Zo is het idee gaan groeien.”

Wat waren de voors en tegens om een eigen huis te bouwen op deze plek?

Johanna: “Je hebt mensen die er echt van dromen om een eigen huis te bouwen, maar Jaap en ik hadden dat allebei niet. Aan boord keek ik wel vaak om me heen, zo van ‘o, dat is een leuk huis of dat heeft mooie details’, maar ik leef met de dag, dus het idee van zelf een huis bouwen moest echt groeien in mijn hoofd.”

Jaap: “Ik keek wel op Funda, maar dan had ik op ieder huis wel wat aan te merken. Wanneer je zelf gaat bouwen, kan je natuurlijk alles helemaal naar je zin maken.”

Johanna: “Ik had niet gedacht dat het nu al op ons pad kwam, ik dacht eerder dat we eerst een ander schip zouden kopen bijvoorbeeld. Maar ik wist wel dat ik ooit een vaste plek voor ons gezin zou willen.”

Meer verhalen lezen?

Wat gaf uiteindelijk de doorslag om het te gaan doen?

Johanna: “Toen we hier stonden dacht ik ‘waarom ook eigenlijk niet?’. Als je hier de straat uitloopt, zit je meteen in het groen en als je nu uit het zolderraam kijkt, zie je Rotterdam. Dat vinden we fijn. Je hoort de schepen voorbij varen als je zomers in de tuin zit, dat is heel vertrouwd en deze plek had ook iets nostalgisch. Zo vrij wonen, in het groen en toch in de buurt van familie en vrienden heeft iets speciaals. Daarbij doet het me een beetje denken aan hoe mijn opa en oma woonden.”

Was dit de kavel van jullie keuze, of was er nog een andere optie?

Jaap: “Er waren er nog een paar vrij, maar ik had vanaf moment één al nummer zes in mijn hoofd. Er zat een optie op, maar die mensen haakten gelukkig af en toen hadden wij vrij snel de kavel die we graag wilden.”

Johanna: “Deze plek voelde gewoon goed, een beetje beschut. Gelukkig hadden we geen haast toen we de kavel toegewezen kregen. We hadden ook geen ander huis dat in de verkoop moest of waar we uit moesten. Dat was een fijne positie, we hadden geen stress en de tijd om rustig over alles na te denken.”

Wisten jullie al meteen wat voor huis het moest worden?

Johanna: “Ik heb echt gedacht van ‘wat wil ik nu eigenlijk voor een huis’ en zelf van alles getekend. Dan schets je dingen en zie je het wel voor je, maar om het dan ook passend op de kavel te krijgen, daar kwamen we echt niet uit. Ik kon ook amper plaatjes vinden waarvan ik dacht ‘zo moet het zijn’. Pas toen ik erachter kwam dat wij de Kempische stijl, pastorij stijl of Belgische stijl heel mooi vonden, kon ik echt goede beelden vinden op Pinterest die hierbij pasten.”

Hoe kwam je bij Mattone terecht?

Johanna: “We hebben best wat vrienden die in de bouw werken en we hebben eigenlijk gelijk aan hen gevraagd wie ze de beste partij vonden. Die zeiden allemaal ‘Mattone’. Dat advies vonden we belangrijk, want als het je eigen beroep is, dan heb je er ook echt verstand van. Het voorkomt ook dat je achteraf dingen te horen krijgt van vrienden, zo van ‘tja, dat had ik je van tevoren wel kunnen vertellen, dat het met die partij niet goed zou gaan’.”

Jaap: “We zijn ook nog bij twee andere villabouwers gaan praten in Moordrecht en Breda. Bij die laatste hadden we ook een goed gevoel, maar bij Mattone voelden we ons toch het meest thuis.”

’’Als je hier de straat uitloopt, zit je meteen in het groen en als je nu uit het zolderraam kijkt, zie je Rotterdam.’’
Johanna Snoep

Die tekeningen die zelf niet lukten, lukte Mattone dat wel?

Jaap: “Absoluut. Kees Spek was onze architect bij Mattone en hij kwam vrij snel met een zeer gedetailleerde tekening waarbij alles dus wel precies paste en in verhouding was op de kavel. We hadden veel specifieke wensen, zoals het metselwerk bij de ramen en het houten luik dat over het raam schuift. Het houten luik is door Van Feij geplaatst, hierover werden we getipt door vrienden. Mattone gaf eerlijk aan dat ze hier niet in gespecialiseerd waren en dat is typerend voor de prettige samenwerking. Dat ze dat ook gewoon durven zeggen. De ronde ramen verwijzen naar het schippersleven en waren weer een idee van Mattone. Eigenlijk lijkt het uiteindelijke huis best veel op wat we geschetst hadden, alleen dan verfijnder en met meer details.”

Hoe beviel de samenwerking?

Johanna: “We kijken er met plezier op terug, het was heel fijn dat we zo’n goede band hadden met de bouwers van ons huis.”

Jaap: “Wij konden zelf vaak niet aanwezig zijn om te komen kijken op de bouw, dus het was voor ons extra belangrijk dat we alle vertrouwen in Mattone hadden. Ik belde soms twee uur lang met Christiaan, onze werkvoorbereider, terwijl ik aan het varen was. Met hem kon ik elk detail bespreken en hij voerde aanpassingen dan ook gelijk door. Bij Mattone word je uitgedaagd en er wordt echt doorgevraagd, zodat je achteraf bijna nergens van denkt ‘had ik dit maar zus of zo gedaan’. Mijn vader keek ook elke dag bij de bouw en mocht het terrein op. Zo kregen wij aan boord altijd een foto update daar keken we altijd echt naar uit.”

Johanna: “Door ons beroep ben ik gewend dat we vaak werklui over de vloer hebben op het schip. We hebben daar altijd laagdrempelig en open contact mee. Dat gevoel had ik bij Mattone ook. Een goede professionele, maar toegankelijke sfeer was voor mij belangrijk.”

’’Wij vonden het belangrijk dat alles wat een lange tijd mee moest gaan ook echt goed zou zijn, zoals de gevel, deuren, ramen, trap, hal of de kelder die we hebben laten bouwen. Dat soort dingen ga je achteraf nooit meer aanpassen.’’

Waar moet je als opdrachtgever allemaal over nadenken?

Jaap: “Over heel veel zaken, wat best logisch is als je een huis wilt bouwen. Tijdens de bouw hebben we vaak nog aanpassingen doorgevoerd en dat kon allemaal, dat was heel fijn.”

Johanna: “Wij hadden geen referentiekader van een huidige woning. Aan boord leef je wel intensief in je eigen huishouden en ben je er ook veel mee bezig. Daardoor wist ik wel heel goed wat ik miste en handig zou vinden om in een huis te hebben, zoals een grote bijkeuken bijvoorbeeld. Of dat ik achter de eettafel geen ramen wilde, maar juist een gesloten ruimte waardoor het knus aanvoelt. Ook was de indeling daardoor snel voor elkaar en de moeilijke ruimtes, zoals boven met de schuine daken, heeft de architect fijn opgelost. Je moet echt over zoveel dingen nadenken, maar gelukkig helpt de bouwer je daarmee.”

Ben je uitgekomen met het vooraf vastgestelde budget?

Jaap: “Uiteindelijk zijn we wel over ons budget heen gegaan, maar ik denk dat het inherent is aan bouwen of verbouwen. Je wilt dan toch een extraatje hier, of een duurdere steen daar. Wij vonden het belangrijk dat alles wat een lange tijd mee moest gaan ook echt goed zou zijn, zoals de gevel, deuren, ramen, trap, hal of de kelder die we hebben laten bouwen. Dat soort dingen ga je achteraf nooit meer aanpassen. Ons budget zat op het randje en Mattone was daar vooraf ook eerlijk in. Alles wat we extra wilden, was mogelijk, maar kostte ook extra. Zo kwam Mattone met een budgetvriendelijk idee van vier dezelfde soort ramen beneden, maar wij wilden per se twee speciale ramen met boog, een voordeur die niet in de brochure stond en zo nog wat dingen. Tja, die extra kosten hebben we dus volledig aan onszelf te danken, haha.”

Wat is jullie favoriete plek in het huis?

Johanna: “Die hebben we niet echt. Voor een goed gesprek vind ik het fijn om hier aan de eettafel te zitten, maar als ik alleen ben, zit ik weer graag in het licht in de woonkamer. De tuin is ook favoriet, want die hebben we natuurlijk nooit gehad. Afgelopen zomer hebben we daar heel erg van genoten. Aan de tuin hebben we bewust niks door Mattone laten doen. We willen hier eerst een tijdje wonen en ontdekken hoe we de tuin het liefst gebruiken. We hebben er nu gewoon gras en tweedehands stenen in gelegd, dat is prima voor nu. De kinderen kunnen er veilig hun energie kwijt dat was één van de belangrijkste voorwaarden voor ons.”

Is het huis ook duurzaam?

Jaap: “Alle kavels hier zijn gasloos, dat was onderdeel van het project. We hebben een warmtepomp en dat werkt prima. Ook hebben we zonnepanelen op de garage en in de zomer kregen we geld terug in plaats van dat we moesten betalen. Over al dat soort dingen hebben we zelf niet erg na hoeven denken. Mattone weet hoe dat werkt, wat de eisen zijn en wat ze moeten bouwen, dus daar werden we niet mee lastig gevallen.”

Wat wil je mensen meegeven die op zoek gaan naar een kavel?

Johanna: “Ga eerst eens kijken op de plek en ga een rondje wandelen, juist als je niet uit de buurt komt. Wanneer de plek je aanstaat, is de kans groot dat je je er thuis gaat voelen. Ik had zelf bepaalde herinneringen van vroeger die naar boven kwamen op deze plek. Ik wist bijvoorbeeld meteen dat er grind voor de deur moest komen, omdat mijn opa en oma dat vroeger ook hadden. Laat het gewoon omhoog borrelen en hou je niet teveel vast aan plaatjes of stijlen die een ander eerder bedacht heeft. Door je eigen gedachten en ideeën ruimte te geven, zit het huis vanzelf als gegoten.”