Unieke villa aan het water
Ontwerp en realisatie: Mattone Bouwmeesters

Woondroom aan het water

Villa Acquasa

Aan een doorgaande weg aan de plassen bij Nieuwkoop ligt deze unieke watervilla. De opdrachtgever vroeg ons een unieke en moderne villa te ontwerpen die midden in de natuur lag en waarbij het water alle ruimte kreeg.

Mattone - Nieuwkoopse Plassen -143
Mattone - Nieuwkoopse Plassen -177
Mattone - Nieuwkoopse Plassen -146
Mattone - Nieuwkoopse Plassen -75
Mattone - Nieuwkoopse Plassen -123

Van schets naar 3D maquette

Deze woondroom is vastgelegd in een prachtige maquette. Letterlijk een wooneiland. “Je ziet James Bond er al rondlopen”, zei een van onze timmermannen. “Het is altijd fijn om vooraf te zien waar je aan mag werken.”

Mattone Kantoor Scenes-188
Mattone Kantoor Scenes-72
Mattone Kantoor Scenes-232
Mattone Kantoor Scenes-233
Bouwmeester

Uitdagend bouwproject

De kavel waarop de villa is gebouwd zat oorspronkelijk vast aan de kavel ernaast, maar omdat varen een van de grote hobby’s is voor de opdrachtgever, wilden we een oplossing bedenken waarbij hij met zijn sloep zijn huis in kan varen.

Uiteindelijk hebben we een watergang gegraven en is de kavel in wezen een eiland op zichzelf geworden.

Unieke villa aan het water

Gebruik van natuurproducten

De Nieuwkoopse plassen zijn vanaf de 16e eeuw ontstaan door het winnen van turf. De turfwinning waardoor de plassen ontstaan zijn, was voor ons een inspiratiebron. De doorlopende zichtlijn over het terrein en in de villa heeft daarom de uitstraling van gestapelde turfblokken en is uitgevoerd met natuursteen dat in Macedonië speciaal op maat gemaakt is.

Naast plassen en grillige watergangen kent dit gebied veel rietvelden. De rietteelt biedt nog altijd werkgelegenheid aan mensen in en om Nieuwkoop en Noorden. Als ‘knipoog’ naar deze rietvelden zijn op diverse plaatsen staande houten latten toegepast als gevelbekleding. Door te wisselen met diktes en breedtes wordt de verwijzing naar riet versterkt.

Tot slot is er veel glas gebruikt om het vrije zicht op het water optimaal te benutten en met het stucwerk creëren we een eigentijds karakter. Het terreinontwerp vormt de overgang van de kubistische vormen naar de grillige omgeving.

moderne villa

Zichtlijnen

Over het hele terrein en dóór de woning loopt een wand als zichtlijn. De wand begint bij de toegangsbrug, eindigt bij de vlonder in het water, en is ook in het interieur verwerkt. Deze zichtlijn is gemaakt om de aandacht naar de plassen te trekken. Mooi detail: als je op de toegangsbrug aan de voorkant van de villa staat, kun je door de woning heen de plassen zien liggen.

Thuiskomen is op deze manier iedere keer weer een verademing voor de bewoners die gek zijn op de natuur en het water.

Deze ontwerpelementen maken dat de woning naadloos aansluit in de omgeving en met zijn moderne uitstraling en praktische toepassingen ook naadloos aansluit op alle wensen van de bewoners.

Het
Mattone gevoel ontdekken?

Unieke villa aan het water
Luxe villa
’’Een villa die helemaal opgaat in de omgeving. Ieder detail klopt!’’
De bewoners
Villa met zwembad
Luxe villa