Hoe maak je een goed moodboard?

Blog

Een villa die speciaal voor jou ontworpen en gebouwd wordt, dat is wat je graag wilt. En wij begrijpen dat! Een luxe villa die écht uniek is en waarin je echt jezelf terug kunt zien. Maar hoe krijg je dat en welke rol kun je hier in spelen?

In deze blog nemen wij je graag mee hoe je een goed moodboard maakt. Want van het moodboard én de gesprekken die er plaatsvinden, wordt jouw villa ontworpen.

Digitaal of fysiek?

Met Pinterest kun je digitaal een moodboard maken. Het is zelfs mogelijk om verschillende categorieën te maken. Zo kun je jouw beelden van bijvoorbeeld de keuken, de badkamer of tuin apart verzamelen. Natuurlijk is een fysiek moodboard ook mogelijk en verzamel je plaatjes vanuit bijvoorbeeld tijdschriften en woonbladen.

Toelichting bij de afbeeldingen

Met bovenstaande informatie ben je in staat om jouw wensen toe te lichten aan de architect. Het is verstandig om bij de beelden aan te geven wat je precies aantrekkelijk vindt. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de architect zonder die instructie andere details overneemt van de afbeeldingen, die je juist níet bedoelde. Op Pinterest kun je op de afbeelding op de ‘pen’ klikken. Dan heb je schrijfruimte om aan te geven wat je mooi of praktisch vindt aan het plaatje. Op een fysiek moodboard kun je dit met een pen of stift doen. Houd daarom ruimte bij de plaatjes waar je de toelichting op kunt schrijven.

Een moodboard zonder afbeeldingen

Natuurlijk kan het juist ook zijn dat je verrast wil worden en dat je de architect de ontwerpvrijheid geeft. Een moodboard zou dan teveel invloed en richting geven. jJe kunt dan een moodboard maken die meer beschrijft wat jouw ideale villa is. Wat wil je dat de villa uitstraalt? Ingetogen, klassiek, opgaan in de omgeving, of juist modern? Of wat juist niet? Welke vormen zie je voor je? Abstract, speels, traditioneel of een combinatie? En spreken bepaalde materialen je erg aan? Allemaal vragen die je zelf het beste kunt beantwoorden. Overigens zijn deze vragen net zo relevant wanneer je een moodboard met afbeeldingen maakt.

Heb je hier aan gedacht?

Om een huis persoonlijk te maken ben je zelf, met je eventuele huisgenoten, eigenlijk de grootste bron van inspiratie. Waarom wil je een eigen huis bouwen? En, als je een kavel hebt, waarom in die plaats en die omgeving? Dat gaat verder. Je zult ongetwijfeld in je huidige woning aangename ruimtes hebben. Hoe zien die er uit en wat hebben ze, waardoor je deze ruimtes zo aangenaam vindt? Leef je veel in de woonkeuken, of liever in een fauteuil dicht bij de boekenkast? En verschilt dit nog per jaargetijde? Allemaal vragen in de breedte, maar essentieel om voor jou een villa op maat te ontwerpen. Zelfs de vraag of je een ochtend- of een avondmens bent is hierbij van betekenis. Wat kun je van jezelf vertellen, wat in dit kader relevant is?

Aan de slag

Je hebt gelezen dat een goed moodboard tijd en overdenking nodig heeft, om tot een duidelijke instructie te zijn voor de architect. Natuurlijk sta je hier niet alleen voor en kunnen wij veel van dit werk uit handen nemen. Om je handvatten te bieden, volgt hierbij een globaal stappenplan, wat je kunt volgen bij het maken van een moodboard voor jouw droomvilla.

1. Categoriseren van je ideeën

Maak op Pinterest, in Word of fysiek categorieën aan, voor het exterieur en de woonbehoeftes zoals eten, samenzijn, verzorging (bijvoorbeeld badkamer en sauna) en slapen. Zo kun je voor deze specifieke hoofdcategorieën je beelden verzamelen.

2. Inventariseren

Ga na wat je graag in jouw nieuwe huis wil hebben. Het aantal slaapkamers zijn hierbij relevant, net als bijvoorbeeld de wens voor een wijnkelder. Het is handig als je deze wensen uitschrijft, zodat je hier overzicht in hebt. Tijdens het verdere traject zul je steeds meer inspiratie opdoen en het is goed als je die informatie eenvoudig kunt verwerken. Ook de vragen in deze blog zijn goed om mee te nemen bij deze stap.

3. Afbeeldingen verzamelen

Bij de categorieën verzamel je afbeeldingen, met hierbij de toelichting wat je mooi vindt aan het plaatje. Tip: schrijf direct op wat je mooi vindt. Als je namelijk een moodboard vol hebt, dan is het veel werk om dit met terugwerkende kracht te doen.

4. Verdieping

Na de inventarisatie en het verzamelen is het goed als je zelf de beelden en wensen afstemt. Mogelijk zijn er tegenstrijdigheden ontstaan. Dat zou verwarring kunnen scheppen bij de ontwerper die jouw moodboard gebruikt. Het zou goed kunnen dat bepaalde beelden daarmee afvallen, of dat wensen bijgesteld worden.

5. In gesprek

Het moodboard is voor nu klaar. De architect neemt het na een mondelinge toelichting over, waarna er een analyse gemaakt wordt. De mogelijke vragen die ontstaan worden gesteld. Eventueel wordt er gevraagd om bepaalde zaken nader toe te lichten, met als doel dat de architect het moodboard goed interpreteert en begrijpt. Voor jou ook dé aanleiding om te toetsen of er een ‘klik’ is met de architect. Heb je het gevoel dat je echt begrepen wordt?

Wij staan voor je klaar

Wij begrijpen het ook als je geen tijd hebt om hier zoveel werk van te maken. Uiteraard nemen wij graag dit werk voor je uit handen. Je vertelt wat je mooi vindt en wij gaan voor je aan de slag. Wij nemen je mee in de stappen en zo groei je mee en blijf je vooral toetsen of de aansluiting er is met jouw wensen. Jouw informatie is onze inspiratie!

Wilt je meer weten over het maken van een moodboard? Of wil je vrijblijvend afspreken om je moodboard en een eventueel vervolgtraject te bespreken? Maak een afspraak en kom gerust langs!

Meer inspiratie opdoen?