Maar wat is dan eigenlijk een bouwmeester?

Blog

De Bouwmeesters van vandaag!

Wij communiceren en werken als een Bouwmeester. Maar wat bedoelen we in 2023 nu eigenlijk met een Bouwmeester? En waarom hecht Mattone daar waarde aan? Graag neem ik je mee naar de late middeleeuwen waar de term Bouwmeester is “begonnen”. Om je vervolgens kenbaar te maken waarom wij met de toevoeging “Bouwmeester” aan onze naam, het beste onze specialisatie samenvatten.

Het Gilde

Concreet refereren we met deze term naar de late middeleeuwen ten tijde van het gilde. Het gilde was een soort “beroepsgroep” met mensen die hetzelfde ambacht uitoefenden. In het gilde werden mensen zelf opgeleid. Het diploma van deze opleiding was de titel gezel, waardoor diegene aan het werk mocht in het vak waarvoor geleerd was. Een enkeling mocht ook doorleren en de meesterproef afleggen. Als de meesterproef succesvol was afgelegd, mocht diegene zelfstandig aan de slag. In de bouw was je daarmee een “Bouwmeester”.

De Bouwmeester was in die tijd hét aanspreekpunt voor de opdrachtgever die iets wilde bouwen. De Bouwmeester begon met het ontwerp, maar begeleidde ook de daadwerkelijke bouw en alle facetten die hierbij kwamen kijken. Vaak was het zo dat de Bouwmeester hiervoor zelf personeel in dienst had. De opdrachtgever had daarmee één aanspreekpunt en één contractpartij.

Bouwmeesters

De Bouwmeesters zijn na verloop van tijd verdwenen. Het gilde kende namelijk niet alleen maar voordelen. Zo was er bijvoorbeeld soms sprake van monopolie. Ook vroeg die tijd om zelfbewuste architecten. Met de komst van nieuwe technieken werd er steeds meer mogelijk op bouwkundig gebied. Tevens werd het mogelijk om een opleiding te genieten tot architect, zonder de stappen te maken die het gilde kende. Zo groeiden de ontwerper en bouwer uit elkaar.

Mattone wil graag de ontwerper en bouwer weer bij elkaar brengen. Wij menen namelijk dat de grootste oorzaak van problemen/discussies in de bouw een gevolg is van het apart contracteren van architect en bouwer.

Het verschil met het gildetijdperk is echter dat wij geen individu als Bouwmeester neerzetten, maar dat wij dit als team uitdragen. Ons team bestaat uit een aantal specialisten per projectfase, die samenwerken, om voor jou een spraakmakend gebouw te ontwerpen en te realiseren. Dat betekent net zo goed dat wij ook met externe architecten werken die in dat geval door Mattone gecontracteerd worden.

Mattone

Het verleden heeft ons altijd al geïnspireerd. De naam “Mattone” komt immers uit de tijd van de Romeinen. De Romeinen hadden ook al een soort gilde, wat ze collegia noemden. De verbinding van collegia naar het gilde is niet duidelijk te herleiden. Het is voor ons echter een extra drijfveer om de ambities na te streven.

Net als de Romeinen zijn ook de Bouwmeesters bekend om de monumenten, waar we in de huidige bebouwde omgeving van genieten. Mattone wil het verschil maken in deze tijd door de monumenten van de toekomst te bouwen, zoals de vroegere bouwmeesters ons voorgingen.

Wat betekent dit voor jou als opdrachtgever?

Je hebt één aanspreekpunt en één contractpartij voor je nieuwbouwproject. Hierdoor ligt de focus op het toevoegen van waarde en behoeven er geen onnodige (afstemmings-) kosten te worden gemaakt. Als Bouwmeesters voelen wij ons eindverantwoordelijk. Jouw vraag staat bij ons centraal en je kunt rekenen op eerlijk en concreet advies.

Doordat wij zelf het ontwerp verzorgen zijn we in staat om een efficiënte werkwijze tijdens de realisatie te voorzien. Hiermee staan we in voor een bovengemiddelde kwaliteit bij oplevering, omdat we vanaf het begin hierop kunnen sturen.

Benieuwd hoe uw nieuwbouwplannen er in deze werkwijze uit komen te zien? Neem dan gerust eens contact op voor meer informatie, of een kennismakingsgesprek.

Ontdek het Mattone gevoel