Nieuwbouw

Sloop/nieuwbouw: Het slimme alternatief voor schaarse kavels

Blog
Kavel kopen

Een nieuwe realiteit

Misschien wil je al een tijdje een kavel kopen of een stuk bouwgrond aanschaffen. Je wil graag je droomhuis realiseren op de ideale locatie, maar merkt dat het vinden van de perfecte bouwkavel makkelijker gezegd is dan gedaan.

Grote ontwikkelingen waarin veel zelfbouwkavels worden aangeboden zijn namelijk steeds schaarser. In Zuid-Holland kennen we ontwikkelgebieden als Nesselande in Rotterdam en Vroondaal in Den Haag. Helaas zijn dit unieke projecten die steeds minder voorkomen.

Gelukkig zien we nog steeds veel kleine ontwikkelingen de kop op steken waar bouwgrond met een handjevol kavels per keer beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast moeten we het steeds meer doen met losse kavelverkoop. Voor iedereen met een droom om hun eigen huis te (laten) bouwen een extra uitdaging om die te verwezenlijken.

Tegelijkertijd zien we dat de vraag naar bouwgrond onverminderd groot is. Voor ontwikkelingen waar 15-20 kavels per fase worden aangeboden zijn tientallen inschrijvingen per kavel niet ongewoon. Het lijkt erop dat in de regio Zuid-Holland de beschikbare bouwgrond gewoon steeds schaarser wordt en ontwikkelaars moeilijker hun project van de grond krijgen.

Het vraagt van ons als bouwbedrijf een nieuwe aanpak en dwingt ons om verder te kijken naar alternatieve oplossingen en kansen voor vernieuwing en creativiteit. Een van de alternatieven is het zoeken naar (vrijstaande) woningen op een mooi kavel die gesloopt kunnen worden om vervolgens plaats te maken voor iets nieuws en beters. Zogenoemde sloop/nieuwbouw is soms interessanter dan het renoveren van een oude woning.

Sloop/nieuwbouw

Renoveren of nieuwbouw?

Dat klinkt helaas makkelijker dan gedaan. Bij het kopen van een bestaande woning om het huis te slopen en opnieuw te bouwen komt een stuk meer voorwerk, en daarmee risico, kijken dan bij het kopen van een (voorbereid) bouwkavel. 

In de eerste plaats is het van belang dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar het gebouw en de bouwgrond. Voordat er een koopovereenkomst wordt gesloten, adviseren wij daarom grondig onderzoek te laten uitvoeren. Idealiter omvat dat onderzoek een (destructieve) asbestinventarisatie en een grondonderzoek, om mogelijke verrassingen tijdens het sloopproces te minimaliseren. 

De kosten van asbest- en grondsanering kunnen variëren en zijn soms moeilijk van tevoren in te schatten, maar voor de lange termijn altijd de moeite waard. Bij elk van deze stappen in de voorbereiding staan wij klaar om je te helpen.

Duurzame investering?

Het slopen van een bestaande woning klinkt misschien niet heel duurzaam of zelfs als kapitaalvernietiging. In de praktijk zijn de woningen en kavels die geschikt zijn voor een dergelijk project vaak al klaar voor de sloop. Het kost meestal meer werk, meer geld en meer energie om zulke woningen op te knappen of te verbouwen dan ze te slopen. Daarnaast voldoet iedere woning die wij nieuw bouwen aan alle laatste energie- en duurzaamheidseisen.

Van koop tot bouw

Voor de bouw van de nieuwe woning is het raadzaam de nieuwbouwmogelijkheden goed te onderzoeken. Het bestemmingsplan is een goed document om bouwmogelijkheden aan te toetsen, maar is vaak een complex document. Het is raadzaam om daar advies over in te winnen bij een specialist. Hierbij kunnen wij je goed assisteren. Daarnaast kun je eventuele omgevingsvergunningen inzien. Navraag doen bij de gemeente kan nooit kwaad.


Na het sluiten van de koopovereenkomst gaan we aan de slag met het realiseren van jouw droomvilla. We inventariseren je woonwensen en analyseren de kwaliteiten van de locatie. Vervolgens passen we het ontwerp daarop aan, rekening houdend met het bestemmingsplan en de bouwregels. Ons doel is om een naadloze integratie te realiseren tussen jouw wensen en de mogelijkheden van de locatie.

Meer dan een kavel

Het kopen van een kavel met een bestaand huis erop biedt naast extra uitdagingen ook meer perspectief om in een buurt te wonen die je al goed kent, waar je graag komt of waar familie of vrienden wonen. Je hebt meer keus in de sociale omgeving. Denk ook aan de nabijheid van voorzieningen en de ideale omgeving voor jou en je gezin. We streven ernaar om niet alleen een huis, maar een thuis te creëren waar je je volledig op je gemak voelt.

Klaar voor de Toekomst

Hoewel de uitdagingen van vandaag ons dwingen om onze aanpak aan te passen, bieden ze tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor innovatie en groei. Deze nieuwbouwmogelijkheden zijn het slimme alternatief geworden voor het vinden van de perfecte woonlocatie. Met zorgvuldige planning, grondig onderzoek en een focus op zowel technische als emotionele aspecten, kunnen we samen jouw droomvilla realiseren, waar je jarenlang van kunt genieten.

Wij helpen je graag op weg. Maak dus vooral vrijblijvend een afspraak en kom langs om al je mogelijkheden te bespreken!

Zelf bouwen

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?