Villa's met een verhaal

Ontwerpers Kees en Olaf over hun inspiratie

Blog

De beginfase van een huis ontwerpen, voelt een beetje als een prille liefde. Het begint met interesse tonen en elkaar leren kennen. Gaandeweg kom je erachter wat de ander drijft en waar hij of zij enthousiast van wordt...

...Je leert elkaar beter kennen, voelt elkaar goed aan en uiteindelijk ontstaat er iets moois voor het leven. Olaf Slob en Kees Spek zijn ontwerpers bij Mattone en lichten graag twee mooie projecten uit, waar zij vanaf het begin bij betrokken zijn.

‘Het leuke aan diverse opdrachtgevers is dat iedereen uniek is. Een opdrachtgever heeft specifieke interesses en gebruiken, die je graag naar voren wilt laten komen in een nieuwe woning. Wij zijn vanaf het eerste of tweede gesprek betrokken bij het project en leren de mensen goed kennen. Wij gaan altijd op bezoek in hun huidige woning, want dan zien we hoe de bewoners leven en de ruimtes gebruiken.

Soms staan er meubels of bepaalde dingen in huis die ons opvallen en waar we vragen over stellen, maar waar de opdrachtgever zelf nooit over begonnen zou zijn. Denk aan een erfstuk zoals een vleugel of een mooie kast, zo’n object wil je in een nieuwe woning ook een speciale plek geven. We luisteren naar wat de opdrachtgever belangrijk vindt en voeren die gesprekken zelf. Zo is er geen ruis op de lijn en zijn ook wij emotioneel betrokken bij het hele proces.

Je bouwt echt een vertrouwensband op en daardoor wordt het ontwerp persoonlijk. Uiteindelijk is het allerbelangrijkst dat een woning past als een jas. Door de persoonlijke aanpak die wij bij elk project hanteren, werken we vaak van binnen naar buiten. Dus in plaats van dat we beginnen met hoe een woning er van de buitenkant uit moet zien, bedenken we eerst welke functies de woning binnen moet. Ook wordt er rekening gehouden met de omgeving. Dit bepaalt soms hoe de woning geplaatst wordt op de kavel en welke elementen uit de omgeving terugkomen in het ontwerp.’

Architecten mattone
Villa grazioso
Villa grazioso
Villa ontwerp

Villa Grazioso: Grootse allure aan kop

‘De kavel bevindt zich op een hoek en heeft eigenlijk drie fronten. Je kunt van twee kanten aan komen rijden richting het huis, dus de villa moest daarom meerdere voorzijdes krijgen, maar het is ook een verwijzing naar de naam van de buurt ‘Fort Buitensluis’. Het is echt een locatie waarop je gezien mag worden, dus de woning is royaal qua ruimte en springt in het oog. Vaak is het puzzelen om het maximale uit het woonoppervlak te halen, maar hier was het puzzelen om van de het imponerende geheel met grote ruimtes knusse leefruimtes te maken.

’’Deze woning heeft drie gezichten en is vanuit elke hoek indrukwekkend’’
Villa grazioso

‘De slaapkamer heeft een wijds uitzicht op een mooi natuurgebied en is om deze reden ook zo gesitueerd. ‘Ontwerpen voor een kavel met weinig restricties is een feestje!’ Aan de voorzijde zijn de fi tness- en werkruimte gepositioneerd op de plaats waar je de rivier kunt zien. Dat is het mooie van een nog te bouwen woning, je kunt het ontwerpen met oog voor de omgeving. Qua materialen is er gekozen voor een chique uitstraling dankzij de rieten kap en een heel bijzondere steensoort.

Taupekleurig pleisterwerk geeft de woning moderne en functionele accenten. Deze woning ontwerpen was een feestje, want er waren weinig belemmeringen wat betreft bouwregels, dus we konden echt iets bijzonders neerzetten met ongekende allure.’

’’Ontwerpen voor een kavel met weinig restricties is een feestje!’’
Villa grazioso

Evidente: ontwerpen van binnenuit

‘Het idee van van binnen naar buiten ontwerpen, hebben we bij dit ontwerp heel letterlijk genomen. De familie verzamelt kunst en zodoende ontstond het idee om deze kunstwerken in de nieuwe woning ruimte en aandacht te geven op plekken die hier echt voor zijn ingericht.

Zo ontwierpen we een looproute door het huis, een beetje zoals in een museum, waarbij je steeds weer iets nieuws ontdekt en waar het kunstwerk optimaal tot zijn recht komt. Dit alles met het idee om wel een huiselijk gevoel te creëren, dus gezellige woonruimtes die verbonden zijn met de ruimtes waarin de kunst te bewonderen is.’

’’De kunstverzameling van de opdrachtgevers staat centraal in het ontwerp’’
Marie Curie

Maximaal genieten van de omgeving

‘De omgeving speelt een belangrijke rol in het ontwerp, want we hebben bepaalde zichtlijnen aangehouden, waardoor er maximaal van de omgeving kan worden genoten vanuit de woning. Een goed voorbeeld zijn de schuine lijnen in de gevel, die ervoor zorgen dat het uitzicht maximaal tot haar recht komt.

Er is een wijds uitzicht op water en groen, zonder dat de bewoners ‘in de kijker’ zitten. De materialen die gebruikt zijn laten zich van hun ruwe en pure kant zien. Bijvoorbeeld het cortenstaal, dat na verloop van tijd natuurlijke ‘vlekken’ krijgt en het speciale hout dat door het gebrande eff ect een geleefde look heeft.

’’Er is gekozen voor ruwe materialen die hun natuurlijk schoonheid laten zien’’

Meer van dit soort artikelen lezen?