Vrijstaand huis bouwen? De voor- en nadelen op een rij

Blog

Alles over een vrijstaand huis bouwen

Wie een vrijstaand huis wil laten bouwen, komt in een nieuwe wereld terecht vol zaken waarover je misschien nog nooit hebt nagedacht. Het is vaak veel informatie tegelijk waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen je graag wat meer inzicht te krijgen in het proces van vrijstaande huizen bouwen.

Definitie van een vrijstaand huis

Een vrijstaand huis wil zeggen dat de woning niet grenst aan andere huizen of gebouwen en in principe omgeven is door tuin, het huis staat dus op zichzelf en is een ander type huis dan een geschakelde villa of een twee-onder-een-kap-woning. Zo ver was je waarschijnlijk zelf ook al wel gekomen, maar dan rijst de volgende vraag…

Wanneer is een vrijstaande woning een villa?

Daar is dus geen officiële maatstaf voor, maar over het algemeen geldt dat een villa een vrijstaand huis is van 200 m2 of groter. Het perceel eromheen is nog groter en het liefst wordt een villa omringd door groen zoals bomen, water of een heus landgoed. Hoe groot een gemiddeld vrijstaand huis is, is ook nergens vastgelegd, maar de meeste vrijstaande huizen hebben een woonoppervlak van 180 m2 of meer.

De voordelen van een vrijstaand huis

Een vrijstaand huis kent veel voordelen, zoals:

  • geen herrie van de buren via de muren

  • ruimte en het gevoel van vrijheid

  • een waardevaste investering, want bouwgrond in Nederland is steeds schaarser

De nadelen van een vrijstaand huis

Aan vrijstaande huizen kleven ook nadelen, zoals:

  • hogere onderhoudskosten aan de buitenkant, want je hebt een heel huis rondom te onderhouden

  • hogere kosten aan gas water licht in verband met een groter woonoppervlak (dit is overigens gemakkelijk te omzeilen door een energieneutraal vrijstaand huis te bouwen)

  • minder sociale controle, gevoeliger voor inbraak

Voor veel mensen wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen en is het een droom om een vrijstaand huis te kunnen bouwen. Wanneer je deze mogelijkheid hebt, is het dan ook slim om het te verwezenlijken. Zo bouw je niet alleen een eigen huis waarin je helemaal naar eigen inzicht kunt leven, maar je investeert ook in de toekomst en creëert een waardevaste plek. Een vrijstaand huis bouwen is dus een goede investering.

Vrijstaande huizen van Mattone

Mattone Bouwmeesters bouwt jouw droomhuis op de door jou gekozen locatie. Wij hebben alles letterlijk in huis om jouw vrijstaande woning te realiseren. Van architect tot uitvoerder: de specialisten binnen ons team staan voor je klaar. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of neem direct contact met ons op.

MATONEAelbertvanSpanjekade23-38
Mattone - Nieuwkoopse Plassen -103
Mattone - Den Haag -10
Karakteristieke villa aan de Nieuwkoopse plassen-h
Maassluis- Martijn Roos Photos-75
Witte Moderne Villa schiedam exterieur-b- C Ossip
Mattone - Molenwei 4 - 05

Krijg het Mattone gevoel