Wat kost een vrijstaand huis bouwen?

De kosten van het bouwen van een vrijstaand huis hangen van diverse factoren af. Om een goed beeld te krijgen van de prijs, is het van belang dat je zelf goed weet wat jouw woonwensen zijn, want wanneer je een vrijstaand huis laat bouwen kan je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. We noemen een aantal zaken die de prijs mede bepalen, zodat je op basis daarvan kunt uitzoeken wat de prijs van jouw vrijstaande huis kan worden.

De grond waarop een vrijstaand huis gebouwd wordt

Moet er nog een bestemming wonen op een stuk grond worden aangevraagd bij de gemeente? Is er sprake van gedeeltelijk vervuilde grond die gesaneerd moet worden of is de grond bouwrijp en klaar om te bouwen? In dat laatste geval zal je weinig extra kosten maken, maar in de andere gevallen komen er al snel duizenden euro’s bij en moet je er veel tijd en energie insteken. Ook is de vraag of er nuts voorzieningen aanwezig zijn of dat je deze ook apart moet aanvragen.

De grootte van een vrijstaand huis

Hoe groot wordt het vrijstaande huis dat je wilt laten bouwen? Dit hangt af van het maximaal te bebouwen oppervlak van de kavel. Dit is vastgelegd en voorkomt dat mensen geen reusachtig huis bouwen met een postzegel van een tuin op een grote kavel. Hoe groter het huis, hoe meer bouwmaterialen en constructiewerk erbij komt kijken, dus hoe hoger de prijs.

De materialen van een vrijstaand huis

Van welk materiaal laat je een huis bouwen? Kies je voor beton en baksteen of ga je voor een vrijstaand huis van hout of andere materialen? Aan elk type bouwmateriaal hangt een bepaald prijskaartje en ook de materialen die nodig zijn voor isolatie van een vrijstaand huis kunnen de prijs opdrijven van het te bouwen huis. Laat je daarom goed informeren over de voor- en nadelen van het materiaal waarvoor je kiest.

De details van een vrijstaand huis

Alles is mogelijk, maar vaak is het wel hoe specialer je wensen, hoe hoger de kosten. Het is niet voor niets dat prefab woningen of cataloguswoningen beperkte opties hebben om een huis te kunnen personaliseren. Bedenk van tevoren goed welke details voor jouw wooncomfort echt belangrijk zijn en welke prijsbepalende details iets minder van belang zijn.

De afwerking van een vrijstaand huis

Met welke materialen vrijstaande huizen worden afgewerkt, is van grote invloed op de uiteindelijke prijs van een vrijstaand huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kozijnen, deuren, dakbedekking, type plafonds etcetera.

Conclusie

De prijs van een vrijstaand huis laten bouwen is niet op voorhand te berekenen. Om de prijs te kunnen berekenen is er een uitgebreide lijst aan ingrediënten nodig waar dieper op ingegaan kan worden om zo tot een prijsberekening te komen. Bij Mattone nodigen we je graag uit voor zo’n oriënterend gesprek om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het laten bouwen van jouw vrijstaande huis.

Meer weten? Neem dan direct contact met ons op.

Inspiratie opdoen?