Statige villa
Ontwerp en realisatie: Mattone Bouwmeesters

Herenhuis in de Hofstad

Luxe herenhuis

Statige grandeur

Het herenhuis in Den Haag heeft een aantal bijzondere kenmerken. Het huis heeft een smalle voorgevel, een gegeven dat gerelateerd is aan de vorm van het perceel waarop het is gebouwd. De zijgevels zijn overwegend gesloten, mede doordat er aan zowel de linker- als de rechterzijde reeds bestaande woonhuizen zijn. Deze situatie resulteert in een beperkt kwalitatief uitzicht. Bij het ontwerpen is gekozen om ondanks de smalle voorgevel toch de voordeur aan de voorzijde te positioneren. Hierdoor krijgt de entree de grandeur die past bij een herenhuis.

Uniek ontwerp Mattone
Van schets tot sleutel

Van schets naar ontwerp

Het bouwperceel van dit project was een langwerpig perceel aan het water. Vanwege naburige woningen valt er schaduw op het perceel. De plattegrond van de woning is dusdanig ontworpen dat in de middag en avond zoveel mogelijk zon binnenvalt in de woonkamer, keuken en veranda.

De bewoners hadden daarnaast een voorkeur voor een klassieke bouwstijl, een statige uitstraling, symmetrie, en veel lichtinval. Hier past een dominante entree natuurlijk goed bij. De helft van de voorgevel hebben we daarom benut om een rijke entree te maken, aan het eind van een mooie oprijlaan.

Aan de achterkant is de hoogte afgebouwd door de keuken en veranda eenlaags te maken. Hierdoor wordt aan de waterkant het volume minder groot, zodat het past in het beeldkwaliteitsplan. De gevels van de woning zijn voorzien van stucwerk in lichtgrijze kleur. De versieringen rondom de woning en kozijnen zijn uitgevoerd in een lichtere kleur zodat deze extra nadruk krijgen.

Mattone - Den Haag -10
Mattone - Den Haag -4
Mattone - Den Haag -15
Oog voor details - Mattone

Praktisch ontwerp

De achterzijde van het huis is ontworpen met een trapsgewijze indeling. Dit maximaliseert de zoninval en optimaliseert de beleving van de tuin van binnenuit. Hoewel een typisch herenhuis een symmetrische vormgeving heeft, kon dit vanwege de vorm van het perceel niet worden nagestreefd. In plaats daarvan is de gevel in twee delen gesplitst, waardoor er twee aparte voorfronten zijn ontstaan. Deze fronten zijn op zichzelf weer symmetrisch. 


Grandeur in Den Haag

Grootse stijl

Door de smalle vorm van het huis wordt de hoogte van het huis benadrukt. Dit heeft geleid tot een statige voorgevel. Een opvallend kenmerk van de decoratie is het lijstwerk in het stucwerk, wat het huis een klassiek uiterlijk geeft. Dit klassieke thema wordt ook binnenin het huis voortgezet. Het interieur is ontworpen met lange doorzichtassen en veel symmetrie, waardoor verschillende ruimtes aan elkaar gekoppeld worden. Dit ontwerp creëert een gevoel van oneindige grootsheid binnenin het huis.

Bekijk meer projecten